Drukuj

Aktualności

Gotuj ze smakoterią
13 maja 2020

Zapraszamy Was na wyprawę nie tylko na zakupy do zaufanego dostawcy pożywienia ale i na wyprawę po darmowe pożywnie prosto do matki natury. Pokażemy jak wykorzystać moc kiełków przygotowując sycące i odżywcze dania, które dodatkowo wspomogą oczyszczanie ciała na wiosnę. Ponadto dowiecie się jak cenne są dzikie rośliny jadalne i jak łatwo je poznać i korzystać za darmo z ich wartości odżywczych.

Dowiemy się jak zrobić całkiem smaczne posiłki wykorzystując w tym celu niedoceniane przez nas chwasty. Po tym niecnym pojęciem kryją się bowiem skarby matki natury, bogate w substancje bardzo potrzebne naszym ciałom na wiosnę. Pełne życia, witamin i minerałów nasze swojskie dobra z łąk, pól i lasów.
Wydarzenie w formule Live na Fanpage Bielański Ośrodek Kultury - Filia Estrady 112

W menu:

  1. Pyszna potrawka: kiełki fasoli mung z pomidorami suszonymi i kaszą jaglaną
  2. Najlepsza pokrzywa a la szpinak z makaronem

Pyszna potrawka z kiełkami fasoli mung, pomidorami suszonymi i kaszą jaglaną

  • 200 g nasion fasoli mung na kiełki - skiełkuj 5-6 dni wcześniej wg poniższego przepisu lub kup w sklepie
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • półlitrowy słoik suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Młoda pokrzywa a la szpinak

  • 1 torebka pokrzyw (uwaga, kurczy się na patelni jak szpinak
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • sól (lub sos sojowy tamari do smaku)
  • sok z cytryny do smaku
  • opcjonalnie garść migdałów blanszowanych lub nerkowców
  • 1/2 paczki dowolnego makaronu (u mnie makaron z ciecierzycy lub groszku) lub dowolnej kaszy

Zapraszamy na stronę FB - https://www.facebook.com/events/844837382669772/

elephant
Facebook Instagram Youtube
Projekt i wykonanie AI